Wjazd znajduje się od ul. Wszystkich Świętych, wyjazd skierowano w stronę ulicy Za Bramką i dalej na Garbary. Cena za każde rozpoczęte 60 minut parkowania kształtować się będzie podobnie jak za godzinę postoju w strefie płatnego parkowania, czyli ok. 3 złote.  W związku z powstaniem nowego parkingu, zmieni się także organizacja ruchu w obrębie ulic Wszystkich Świętych i Za Bramką. 

 

Trójpoziomowy parking podziemny zbudowany w kwartale ulic Wszystkich Świętych i Za Bramką, jest integralną częścią czterokondygnacyjnego budynku, którego część nadziemną zaprojektowano z myślą o pomieszczeniach biurowych, a parter, to z kolei strefa usługowa, w której działać będą lokale gastronomiczne. Na trzech kondygnacjach podziemnych powstał monitorowany parking na 299 pojazdów.  Powierzchnie na poziomach -3 i 0 przeznaczone są dla najemców budynku, a poziomy -1 i -2, to powierzchnia ogólnodostępna, z której będą mogli korzystać również mieszkańcy okolicznych kamienic. Tam wytyczono 176 miejsc parkingowych. 

 

- Parking został zaprojektowany i wykonany zgodnie z najnowszymi standardami technicznymi dla takich obiektów. Jego układ komunikacyjny jest maksymalnie prosty – na tyle oczywiście, na ile pozwalała trudna geometrycznie staromiejska działka i okoliczna zabudowa. Jest samodzielnie funkcjonującą jednostką w stosunku do biurowca, który znajduje się nad nim, niemniej jednak sprawnie z nim połączony  – mówi Tomasz Osięgłowski, architekt – projektant z pracowni Ultra Architects.

Parking wyposażono we wszelkie udogodnienia dla kierowców. - Hala garażowa jest monitorowana oraz przystosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych - mówi Grzegorz Michalski, prezes zarządu WCWI.  - Miejsca postojowe są szerokie, a do hali można zjechać windami zlokalizowanymi w holu głównym lub zejść schodami. Z parkingu wytyczono też bezpośrednie wyjście na ul. Za Bramką. Atutem tej inwestycji jest także przygotowanie specjalnego zaplecza dla miłośników jednośladów, którzy zostawiając tu swój rower lub motocykl, mogą skorzystać z pryszniców i zamykanych szatni – dodaje.

 

Po sąsiedzku

 

Z uwagi na położenie budynku w ścisłym centrum i z uwagi na plan zagospodarowania przestrzennego, parking nie będzie funkcjonował w czasie ciszy nocnej - czynny będzie w godzinach od 6.00 do 22.00. To dało możliwość przygotowania specjalnej oferty dla mieszkańców sąsiadujących z nim ulic.

- Mieszkańcy okolicznych kamienic będą mogli skorzystać z dwóch propozycji abonamentowych. Pierwsza, to wykup abonamentu całodobowego na poziomie -3. W tej puli mamy ok. 50 miejsc postojowych. Druga opcja, to tzw. na abonamenty nocne tj. obowiązujące po godzinie 17.00. Tutaj liczba miejsc może być większa, ponieważ obejmuje dwa poziomy: -1 i -2. Kondygnacje te są jednak zarządzane przez operatora zewnętrznego i od jego polityki będzie uzależniona ilość dostępnych abonamentów. Obie propozycje zostały przygotowane w taryfie skonstruowanej specjalnie dla mieszkańców. Jednak oferta ta będzie dotyczyła tylko tych osób, którzy nie korzystają z identyfikatora na parkowanie w strefie. Kompleksowy cennik usług na poziomach -1 i -2 poznamy już pod koniec roku.  – mówi prezes Michalski.

 

Z historią w tle

 

Na poszczególnych kondygnacjach parkingu oglądać można efekty prac archeologicznych prowadzonych tu tuż przed rozpoczęciem budowy.  Piktogramy trzech znalezisk: fosy, szańca i cmentarza zaznaczono na murach i posadzkach budynku, w miejscach ich rzeczywistego położenia.
Na poziomie -1 mamy piktogramy z literami F, SZ i C. Ramka z literą F informuje nas,  że w tym miejscu pod ziemią znajduje się fragment odnalezionej fosy miejskiej z XVIII wieku. Tuż obok możemy znaleźć jeszcze literę SZ, która odnosi się do fragmentów  szańca pochodzącego z  początków XVIII w.  Po sąsiedzku jest jeszcze znak z literą C informującą o tym, że na tym terenie znajdował się cmentarz datowany na okres od XV do XIX wieku.

Szczegółowe wyjaśnienie oznaczeń i przybliżenie historii prac archeologicznych oraz znalezisk, znajdzie się  w przyszłości na specjalnym panelu, w głównym holu wejściowym do budynku na poziomie parteru.

 

 Z dbałością o szczegóły

 

Lokalizacja inwestycji zadecydowała o jej kształcie. Położony w śródmiejskiej zabudowie, otoczony wąskimi ulicami biurowiec, doskonale dopasował się do sąsiedniej zabudowy. Współczesna, ale spokojna elewacja, tworzy doskonałą kompozycję. Konstrukcja budynku nawiązuje do charakterystycznych elementów elewacji sąsiadujących kamienic. To jednak nie wszystko. Architekci budynku zadbali także o wykończenie dodatkowej przestrzeni, jaka powstała od strony ulicy Za Bramką, między nowo zaprojektowanym biurowcem, a budynkiem Poznańskiego Centrum Świadczeń. Wytyczono tam niewielki plac z ławkami i zielenią.

 

Generalnym wykonawcą budowy było konsorcjum firm Aldesa Construcciones Polska Sp. z o.o.  oraz Aldesa Construcciones S.A. Projekt architektoniczny budynku przygotowała pracownia Ultra Architects. Wartość inwestycji, realizowanej dzięki unijnej inicjatywie JESSICA, wynosi 60.469.400,80 PLN brutto. Kwota pożyczki uzyskana na ten cel przez Wielkopolskie Centrum Wspierania Inwestycji to 37.500.000 PLN.